laupäev, 7. veebruar 2009

Dallase saiakesed/eelkergitusega pärmitaigen

1 kott (11 g) kuivpärmi või 25 g presspärmi - umbes7 1/2 dl nisujahu
1 dl jahu vastab 70-le grammile.( näit.- 5 dl = 350 g )

Täidis
150 g võid
400 g kohupiimapastat
2 dl suhkrut (ma pole päris kindel, kas panin 1,5 või 2 dl, kuid kaldun 2 dl-i poole)
2 muna
2 spl vanillisuhkrut
1 spl tärklist
1 karp Ekströms vaniljekastmepulbrit (2 pakki) – segada sisse VIIMASENA

Tükeldatud või vahustasin köögikombainis vaniljekastmepulbri ja suhkruga, lisasin ühekaupa munad, seejärel kohupiimapasta, vaniljesuhkru, tärklise.

Eelkergitusega pärmitaigen:
Soojenda 0,5 l piima (käesoe või 45-50 C)
lisa 1,5 dl suhkruga segatud
50 g pärmi (2 pk kuiva) ja
400 g jahu (5,7 dl)

Sega lusikaga läbi ja jäta 20 minutiks kaetult kerkima. Võta juba munad ja õli külmkapist välja soojenema.

Peale seda lisa taignale
2 lahtiklopitud muna
1,5 tl soola
450 g jahu (6,4 dl)
1, 5 dl õli – 6-7 sl

Sõtku tainast kuni käe küljest lahti lööb. Lase kerkida kinni kaetult soojas kohas, mitte kuuma pliidiplaadi peal, pigem kuuma pliidiplaadi kõrval või radika peal kuni taigen kerkib vähemalt kahekordseks (umbes 1 tund). Õhukindlalt, näiteks toidukilega kaetult kerkib taigen kiiremini!
Rullisin kogu kerkinud taigna korraga jahusele rullimisalusele laiali, katsin korralikult äärest ääreni kreemiga, tõmbasin noaga ühtlaseks, siis keerasin kokku pikaks tihedaks rulliks ja siis lõigata 2 cm pikkusteks juppideks. Taignarullidel vajutasin keskmise osa veidi madalamaks, selleks tegin väikse kausikese põhja jahuseks ja sellega vajutasin. Tekkinud õõnsusesse ja ka saiakese peale tõstsin veel kreemi ja lükkasin sõrmega ühtlaselt laiali. Pane saiakesed küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Kata rätikuga ja lase veel kerkida pool tunnikest.
Määri pealt munaga. Küpseta 225ºC ahjus keskosas 10 minutit.